מהו יהלום
אותו חומר מופלא הקרוי יהלום, הוא למעשה מינרל שנוצר בבטן האדמה, שם שהה במשך מיליוני שנים בתנאים של חום ולחץ המתאימים להיווצרותו. אותו מינרל ברגע צאתו, מועבר כחומר גלם למפעל ייצור וליטוש, שם הוא מעובד ומלוטש בצורות שונות: צורה עגולה (הקרויה: "Round Brilliant" – שהיא הפופולארית ביותר), צורה מרובעת, אובאלית, צורת טיפה, צורה מלבנית ועוד. לאחר שהיהלום מקבל את צורתו המלוטשת הוא בדרך כלל משובץ בתכשיט.
הליטוש יוצר אפקט אופטי שבו האור חודר לתוך היהלום מכל הכיוונים (מעלה, מטה ומהצדדים) אך יוצא החוצה רק מן המשטח העליון. זו הסיבה שיהלומים מנצנצים בכזו עוצמה - וזהו כמובן גם מקור חינם.
ממה מושפע ערכו של יהלום?
בתעשיית היהלומים, נהוג להעריך את ערכו של היהלום על פי חמישה קריטריונים: Carat, Color, Clarity, Cut ו - Certificate או בקיצור The 5 C's. כל אחד מהקריטריונים משפיע על מחיר ומראה היהלום, ושקלול של כל הארבעה נותן את ערכו.
Cut – קריטריון זה הוא אולי החשוב ביותר, ומתייחס לאיכות הליטוש של היהלום. ליטוש מדויק מתבטא בהחזרי אור מרביים מן האבן ונצנוץ אופטימאלי, לעומת ליטוש פחות מדויק, שיגרום לאבן להיראות עמומה וחסרת חיים. הליטוש האידיאלי של יהלומים עגולים מכונה Ideal Cut ומוגדר על ידי פרמטרים שונים המבטאים את היחסים המיטביים בין החלקים השונים של האבן. ליטוש זה, הכולל 58 פאות, הוא המעניק ליהלום את הנצנוץ האופטימאלי.
איכות הליטוש נקבעת בעיקרון על פי שלושה קריטריונים: פרופורציות, סימטריה וגימור. בפרופורציות הכוונה, כמובן, ליחסים נכונים בין החלקים השונים של האבן (ראה שרטוט). ככל שהפרופורציות תהיינה קרובות יותר לליטוש האידיאלי – כך החזרי האור והברק יהיו טובים יותר. כשמדברים על סימטריה של יהלום הכוונה שהיהלום לא יהיה עקום, ובגימור הכוונה לאיכות ההחלקה של המשטחים לאחר הליטוש.
Color – כשמדברים על צבע היהלום, הכוונה היא למעשה לחוסר צבע. היהלומים הנחשבים ביותר הם הצלולים ביותר והם, מן הסתם, גם היקרים ביותר. צבעי היהלומים מדורגים באמצעות סולם אותיות (ראה סקאלה). דרגת הצבע הגבוהה ביותר היא D – שפירושה חסר צבע לחלוטין, וככל שמתקדמים בסדר האותיות, יהלומים הם בעלי גוון צהבהב יותר וערכם יורד. סקאלה זו מתייחסת ליהלומים לבנים בלבד. קיימים גם יהלומים צבעוניים (טבעיים – כאלה שיצאו כך מהאדמה): ורודים, ירוקים, שחורים, כחולים, אדומים וצהובים – אלא שאלו נחשבים נדירים במיוחד, ועל כן ערכם גבוה ביותר ונאמד באופן שונה מהמוסבר בכתבה זו. לגבי יהלומים לבנים, יש לציין כי לאחר שיבוצם בתכשיט לא ניתן לקבוע את צבעם. יתרה מזאת, למי שאינו איש מקצוע יהיה קשה מאד להבחין בהבדלי צבע קטנים (דרגה אחת או שתיים) בין שני יהלומים גם אם אינם משובצים.
Clarity – הכוונה לצחות היהלום. ככל שהיהלום צח ונקי יותר מפגמים – ערכו עולה והוא ינצנץ יותר. בפגם הכוונה לשריטה, סדק, עכירות, נקודות וכדומה הנוצרים בתוך האבן במהלך התהוותה במעמקי האדמה. בפגמים מסוימים ניתן להבחין בקלות, לעומת אחרים הניתנים לזיהוי רק באמצעות זכוכית מגדלת או מיקרוסקופ. ניקיון היהלומים מדורג באמצעות סולם אותיות ומספרים (ראה טבלה). האותיות הראשונות משמאל (IF), מייצגות יהלום נקי לחלוטין, וככל שמתקדמים ימינה - היהלום נקי פחות וערכו יורד. בהתאם לכך, I1 ומטה הם יהלומים בעלי פגמים שניתן להבחין בהם בקלות בעין בלתי מזוינת.
Carat – ביהלומים, תרצו או לא, הגודל כן קובע. ככל שיהלום שוקל יותר – מחירו עולה. קראט אחד הוא 0.2 גרם. בתרשים ניתן לראות את היחס בין קוטר היהלום (בליטוש עגול) לבין משקל האבן, בהנחה שהיהלום לוטש בצורה האופטימאלית (Ideal Cut). למשל – ניתן לראות כי יהלום השוקל 1 קראט צריך להיות בעל קוטר של 6.5 מילימטר.
Certificate – תעודה גמולוגית - ברכישה של יהלום במשקל 0.40 קראט ומעלה מומלץ לרכוש יהלום אשר דורג על ידי מעבדה חיצונית (מעבדה גמולוגית). הסכנה העיקרית ממנה צריך להיזהר היא הנושא של מעבדות שאינן מוכרות ואשר מדרגות את היהלומים בסטנדרטים שאינם מחמירים. התוצאה היא תעודה שבה כתוב שהיהלום כביכול איכותי יותר ממה שהוא באמת. חשוב להבין שאין דירוג אחד מוסכם ואובייקטיבי של יהלומים ואכן כל מעבדה מדרגת אחרת, אולם טווח השוני בין המעבדות השונות צריך להישאר במסגרת סבירה של דרגות צבע ונקיון. ניתן ללמוד עוד על תעודות גמולוגיות במאמר הבא.
רוצה לדעת עוד?
יועץ היהלומים שלנו ישמח להעניק לך יעוץ חינם בנושא קנייה נכונה של יהלומים.
עכשיו, אחרי שלמדתם את הבסיס, קבלו כמה טיפים סופר חשובים לקניית יהלומים בחוכמה. הטיפים יעזרו לכם לקנות את היהלום הטוב ביותר, במחיר הטוב ביותר.